pátek 12. listopadu 2010

Naše první rýže!

Počasí se ne a ne umoudřit,
a tak jsem si vyhlédli
slunečný den a konečně
se pustili do mlácení.

Jeden svazek za druhým šup do mlátičky...

Ze slámy zatím vyrostla hotová hora.
Ta akorát na dobrou skrýš pro medvědy...

Malá zrnička
velká radost...

Kvůli častému dešti měla rýže
vysoký obsah vody, takže
nezbývalo než ji
rozprostřít a vysušit ji.

Obloha se kabonila a vypadalo to,
že může kdykoli začít znovu
pršet. Naštěstí stihla ale
rýže jakžtkaž uschnout.

Zrno a plevy za nás odděli stroj...

A už je to tady!!!!

Tohle je genmai - tedy neloupaná rýže.
Výsledek roční práce
vypadáý takhle...

Tohle je již rýže loupaná čili hakumai.
Ještě ten den jsme
měli čerstvou rýži
k večeři. Dobrota!!!

7 komentářů:

  1. Omedetoo gozaimasu!
    Ta ryzicka vyhlizi naprosto uzasne!!!
    Tedy ale te roboty...
    Otsukaresama deshita.
    Takze moc dekuji za vsechny ty fantasticke reportaze. Alespon slovem a obrazem, ze...

    OdpovědětVymazat
  2. Gratuluji,ryze vypada opravdu pekne,co je tu za odrudu?Kdyby ste se chystali pestovat i pristi rok a hledali nejakou tu ruku k dilu tak rad vypomuzu.
    Tesim se na dalsi zajimave clanky.
    David

    OdpovědětVymazat
  3. Díky moc za komentáře.
    Odrůda je to pro tento kraj
    typická niigatská košihikari.

    OdpovědětVymazat
  4. Zrnička rýže vypadají nádherně a kolik práce se za těmito skvostými zrničky skrývá.To už si dovedete po letošní premieře představit, musí to být bezva pocit si pochutnávat na vlastně vypěstované rýži.Dostalo se mně té pocty a mohla jsem vyzkoušet sice jen sklizen rýže, ale vím že si od té doby vážim každého zrnička.
    Gratuluji a fandím vám

    OdpovědětVymazat
  5. Vskutku milý a inspirativní blog!
    Gratuluju k úspěšné sklizni a těším se na další příspěvky.

    OdpovědětVymazat