pondělí 20. září 2010

Hasagi

Obvykle začínají přípravy na sklizeň rýže už během srpnového svátku obon. Nicméně my jsme se rozhoupali až na začátku září. Dnes už se rýže většinou suší v sušičkách, ale typickou scenérií bývaly zalté klasy vyrovnané jako na hřadlech - takzvaných hasagi. Pravda i dnes můžete vidět, jak někde suší rýži na svodidlech silnic či na jinde, ale klasické hasagi, nebo též hasaba, či jen krátce hasa, to jsou dlouhé bambusové či kryptomeriové tyče na stromech podél hrází rýžových polí.

Samotné vázání není nijak složité, má však v sobě
dlouhou historii a spoustu moudrosti. Každý, byť
sebemenší pohyb, má svůj smysl. Co se zdálo
na první pohled snadné, pak člověku
přidělá vrásky na čela.

Koleno, které se vklíní
pod nově položenou tyč, nejenže určuje výšku,
ale zároveň zaručuje stabilitu. Stačí opomenout
jednu maličkost a poroučíte se k zemi...

Jedno pole o čtyřech řadách to dá tak jedno hjó
čili 6o kilo, počítájí místní,
ale do duše se vloudí pochyby
a obavy, kolik že se to na tom
našem políčku souženém
plevelem urodí...

Skoro hotovo. Čtyři řady.

1 komentář: