úterý 25. května 2010

Zasazeno jest.


Když se při sázení rýže brodíte bahínkem, občas kromě pulců narazíte třeba na jehlanku, nebo na fotce zachyceného lovce jménem taikouči, který v japonsku jméno dostal podle předních nožiček připomínajících paže bijící na buben. Místo paliček na buben však svírají pevně kořist, do které taikouči vpustí látky pro mimotělní trávení, které pulce či malé rybky připraví rovnou k hostině. Mimochodem taikouči (Laccotrephes japonensis) patří stejně jako jehlanka do čeledi splešťulovití (nepidae), jeho anglický název pak zní water scorpion; skutečně, svým tvarem skutečně škorpióna připomíná.

Květnové teplé počasí zahřívá vodu v rýžových políčcích, nejvyšší čas zasadit rýži. Do měkkého bahínka se hrablem narýsují linky, do nichž pak člověk sází tři čtyři sazečky rýže. Dnes už jsou na polích k vidění sázecí stroje - od malých, které člověk před sebou tlačí až po velké automatizované stroje, co na jeden zátah zasadí šest či osm řad. Kdysi se zpívaly při sázení písně určující rytmus této společné práce; vskutku, po několika hodinách stereotypní práce opravdu člověk dostane chuť zazpívat a zapomenout na bolavý hřbet. Cožpak malé políčko, ale když se před člověkem táhnou nekonečné tři řady... Urýpnout tři čtyři svazečky, zabořit s nimi ruku do bahínka, jemně pošťouchnout prostředníčkem, a zase o krok dál - a tak dokola po celý den.

Letošní první ulovená vážka.

Ať z tebe vyroste veliká veliká rýže...

Je třeba dodržovat mezi sazeničkami zhruba pravidelný odstup a zasadit je pěkně rovně.

Když dojdou zasezečky, přijde řada pro "pošťáka" na hrázce.

Už skoro hotovo. Odpolední slunko se opírá do zad. Žáby kvákají. Agroromantika...

V blízké roklince bydlí pod kamenem pan krab.

Křenu wasabi se daří v chladné, čisté, nejlépe čiperně proudící vodě.
Jen aby horské prameny vydržely. Sněhu bylo v zimě dost a dost, tak snad...

Pulčíci mají horské lázně.
Ohřátou vodu odvádíme z horního políčka do prostředního,
a pak dále dále kaskádou terasovitých polí.

Z vrcholku kryptomerie shlíží na sázení volavka.

Trochu to připomíná zrod života na Zemi - teplounké bahínko... Tak ať se v něm sazečky pěkně uvelebí!

Co nevidět se tu a tam začnou objevovat "hlavičky" všech možných rostlinek, kterým se v tomto blahodárném prostředí taky velmi daří. Až do sklizně bude nutné několikrát všechnu tu havěť pečlivě vytrhat. Což dá pořádně zabrat! To je i důvod, proč drtivá většina zemědělců používá chemické postřiky (v některých případech nejen proti plevelu, ale i proti broukům). V minulosti se krátce po osázení pole "zašlapávala", aby tak člověk udusal ještě v bahně schovaný plevel, někdy si brali rolníci na pomoc kachny (což se u ekologického zemědělství dostává zpět do módy); stejně se ale musíte do podzimní sklizně několikrát s plevelem utkat v přímém souboji. Ó, záda..!!

3 komentáře:

  1. Rýžová políčka jsou nádherná, jak se v nich shlíží stromy jejich krásu umocňuje vodní hladina a což teprve okolní kopce to je panečku pastva pro oči. Při sázení rýže nejen bolí záda, ale i nohy musí dostat zabrat brouzdáním v bahýnku,malý zbojník se pěkně čini, je to šikulka, těšíme se na další obrázky a zajímavé vyprávění o rýži

    OdpovědětVymazat
  2. Hluboce se sklanim pred lidmi obdelavajicimi ryzova policka. Mel jsem moznost zkusit si sklizen ryze v Uji a i kdyz mi vydatne byla napomocna mechanizace, moje rozkladajici se telesna schranka mi vypovedela sluzbu po ostudne kratke dobe... Nicmene, diky teto zkusenosti vyjidam vzdy svou misku ryze do posledniho nejmensiho zrnecka. Srdecne zdravim do mileho Nipponu!

    OdpovědětVymazat
  3. Děkujeme mnohokrát za komentáře. Brouzdání v bahýnku pravda dá zabrat dolním končetinám, ale dá se to. O to větší je radost, když je všechno hotovo.

    Vážit si o posledního zrnka rýže - přiznám se, že to byl i jeden ze skrytých "pedagogických" úmyslů agroromantických rodičů, tedy zaručeně efektivní způsob, ja zbojníka seznámit se známou, s kterou se vídá u jídelního stolu každý den. Zbojník to ale řeší po svém a zatímco rodiče pilně sázejí jednu sazeničku za druhou, vydává se jejich ratolest tu na lov vážek, tu na lov pulců, v okamžiku se oddává družné debatě s místní babičkou vracející se z hor obtěžkána bambusovými výhonky...

    OdpovědětVymazat