čtvrtek 18. března 2010

Mimi wo sumaseba

Zatímco ve Sněhové zemi jaro jen stydlivě poskakuje mezi jen pozvolna tajícím sněhem, v okolí Tokia už jsou sakury v plném květu. Zbojníkovy jarní prázdniny jsme strávili právě v nížině Kantó, v tokijské aglomeraci. Na poslední den volna jsem nás pozvala kamarádka z městaTama na samém okraji oblasti hlavního města. Tama a zvláště pak Sakuragaoka, kde kamarádka bydlí, se stalo předobrazem pro animovaný film studia Ghibli "Mimi wo sumaseba", v české distribuci (?) nazývaný "Šepot srdce." Kousek od kamarádčina domu je kruhový objezd, jen dědečkův obchod by člověk hledal marně. Z mezer mezi jednotlivými staveními občas vykoukne nekonečné moře tokijské aglomerace. I svatyně, ve které dá Šizuku nápadníkovi košem, je na "svém místě."


Ve filmu zpívá hrdinka "Country Road" a scéna se pochvíli zaplní hudebníky, dědečkovými kamarády. I my jsem dorazili na malý koncert. Oka Taisuke sice píseň Johna Denvera nezazpíval, ale jeho stoleté "šlágry" z éry Meidži a Taišó úplně stačily na to, aby se člověk cítil jako ve kreslená postavička z filmu.


1 komentář:

  1. Mimi wo sumaseba! To je jedno z mych prevelice oblibenych anime - jako DVD... v oficialni distribuci to v Cesku opravdu nebylo (jak se pise i na wiki)

    OdpovědětVymazat