pondělí 12. července 2010

Borůvky


Jeden náš kamarád pěstuje v horách kanadské borůvky, z nichž dělá džem. I letos (kvůli notné sněhové nadílce asi o týden později než obvykle) se zbarvily borůvkové plody do modra.


Zapomeňte na maličké keříčky českých borůvek. Na některé "stromy" si musíte vzít štafle, aby bylo možno sklidit. Tak, tak...i letos jsme vyrazili na pomoc při sklizni, která potrvá až do začátku září.


I malý medvěd pomáhal...


... ovšem jen zdánlivě. Košíček se ne a ne naplnit!

Občas se mezi listy mihne majestátná postava tesaříka. Ve skutečnosti ale není ale moc vítaným hostem, neboť se s chutí pouští do větví a kmínků borůvkových keřů. Při pěstování borůvek se nepoužívá hnojivo ani postřik proti škůdcům, jsou však farmy, které třeba dětem vyplácejí určitý obnos za jednoho odchyceného tesaříka (to se netýká jen borůvek ale prakticky všech ovocnářů a sadařů).

4 komentáře:

  1. Sbíraní takovýchto borůvek musí být radost, nedovedu si představit, že půjdu na borůvky a ponesu si s sebou štafle. Ještě ted mně bolí záda při vzpomínce na sběr borůvek na koláč a knedlíky. V Japonsku také z borůvek připravují ovocné knedlíky, koláče, bublaniny? Minulý rok jsem zkusila trochu borůvek usušit a v zimě přidávat do čaje, také sušíte?

    OdpovědětVymazat
  2. Kamarád, ten co pěstuje borůvky, z nich rovnou dělá džem; džem je asi také nejběžnější způsob, jak se v Japonsku s borůvkami setkat. Pravda, oblíbené jsou také různé borůvkové preparáty na zlepšení zraku.
    Pečení koláčů a jiných sladkostí je poměrně populární, obávám se ale, že českou bublaninu, natož pak borůvkové knedlíky, by našinec v Japonsku nenašel.

    OdpovědětVymazat
  3. Mám také takové borůvky a to přímo v Praze, dva keře jsou vysoké přibližně 170-180 cm.Je fakt, že ne všude se jim daří, chce to kyselou půdu.
    Oldřich

    OdpovědětVymazat
  4. díky moc za komentář.
    letos dostaly zdejší borůvky pořádně zabrat(sněhová nadílka) a oproti loňsku se sklidila jen asi čtvrtina těchhle tmavomodrých plodů...

    OdpovědětVymazat