pondělí 7. března 2011

Minulý týden


Stále se pohřešuje více jak dvacet Japonců nezvěstných po zemětřesení na Novém Zélandu; většinou se jedná o studenty angličtiny. Začala japonská první fotbalová liga. Policie dopadla devatenáctiletého studenta, který při příjimacích zkouškách na Kjótskou univerzitu opisoval z internetu - během písemných zkoušek z angličtiny a matematiky odeslal otázky na stránky Čiebukuro (kde si uživatelé vzájemně radí a odpovídají na dotazy, úkoly a problémy) serveru Yahoo a ještě před skončením mu další (nic netušící) uživatelé dodali správné odpovědi. Tokijský vysílač s rozhlednou Sky Tree se přehoupl přes šest set metrů a stal se nejvyšší věží na světě - do jeho dokončení zbývá ještě zhruba třicet metrů. Zdražila mouka a chleba a taky benzín. Slibovaný efekt skokového zdražení daně z tabáku se nekonal - kuřáků příliš neubylo. V Kumamotu zavraždil dvacetiletý student na toaletách supermarketu tříletou holčičku. V neděli večer odstoupil ministr zahraničí Maehara, neboť se provalilo, že přijal penežní dar ve výši zhruba dvacet tisíc korun od občanky cizí národnosti žijící v Japonsku - dary pro politiky od cizinců japonské zákony zakazují. Ne a ne začít soud s vlivným poslancem a bývalý šéfem japonských demokratů - Ozawa Ičiró se už dva roky úspěšně vyhýbá odpovědnosti za "nesrovnalosti" ve svém účetnictví přesahující v přepočtu částku 60 miliónů korun. Nagatomo dal svůj první gól v dresu milánského Interu. Vláda začala veřejně jednat o tom, které státní regulace odstranit, které zesílit a které změkčit. Začal soud s mužem, který při bitce v soukromém klubu přivodil četná zranění jednomu z nejznámějších herců tradičního divadla kabuki - hercovo jméno jest Ičikawa Ebizó - nechám na laskavém čtenáři by jej šestrně převedl do třetího pádu češtinského... Na trh přišly ultratěsné leč fešné brýle - další zbraň v boji s pylovou alergií. Začaly kvést kryptomérie (japonský cedr). "Záchrana" žen v domácnosti se nekoná - neprošel návrh, aby stát zaručil základní důchod ženám v domácnosti, které si neplatily důchodové pojištění (dokud jejich muž pracuje, nemusí pojistné platit, neb je automaticky strháváno z mužova platu; problém nastává po rozvodu či po konci mužovi kariéry).
Herečka Sawadžiri Erika se asi možná nejspíš bude pravděpodobně rozvádět. Nadhazovač Saitó Júki zaznamenal první vítězství mezi profesionály.

3 komentáře:

  1. Jé, staré dobré souhrny. To s tím přijímáním darů je zajímavé. Tady v Čechách to poslední dobou vypadá, že projde skoro všechno, opozice se sice snaží kauzy vyhledávat a medializovat, ale vzhledem k tomu, že čisté ruce nemá ani náhodou, tak je nikdo moc nebere vážně. Hm..

    OdpovědětVymazat
  2. Zdravíčko. Ono je to s těmi kauzami a dary a úplatky a zašantročeným účetnictvím asi všude stejné, je ale fakt, že tady alespoň mají ty kauzy nějaký konec (většinou). Je zajímavé, že třeba u (v článku zmíněného) Ozawy policie případ odložila (ve stejné kauze totiž obvinila Ozawova tajemníka a lidi s "přímou" odpovědností), k rozhodnutí obvinit i Ozawu a dostat i jeho před soud dospěla na základě právní analýzy až jedenáctičlená nezávislá porota (nevím, jestli takový institut v Čechách máme?) - na níž policie převedla právo o rozhodnutí o obvinění.

    OdpovědětVymazat
  3. Paráda. Tyhle souhrny jsem měla moc ráda.

    OdpovědětVymazat